marți, 10 martie 2009

Turtele bunicii




Va mai aduceti aminte de turtele bunicii? In ceea ce ma priveste au acelasi efect ca "madeleine"-le lui Proust: ma intorc in timp si-mi aduc aminte de vacantele de vara ce le petreceam la bunica Elena (Dumnezeu s-o odihneasca!). Pe atunci, cand ma trezeam dimineata bunica deja framantase aluatul si gaseam pe masa o farfurie cu un turn de turte care erau inca fierbinti. Alaturi de ele se afla intotdeauna o cana cu lapte proaspat si cald...hmmm...ce vremuri!
Asa ca, inspirata de un blog culinar (spre rusinea mea nu l-am retinut!) am reusit sa incropesc aluatul de turte, care este foarte simplu. Eu m-am ajutat la framantat de masina de paine si sincera sa fiu au iesit niste minunatii pe care le-am mancat goale (sotului meu i-au placut foarte mult). In plus sunt foarte bune acum in perioada postului.

Ingrediente:
- 450 g faina de grau
- 250 ml apa
- 1 lingurita sare
- 5 lingurite zahar
- 7 g drojdie uscata

Se amesteca ingredientele si se lasa aluatul la dospit (eu am folosit programul de framantat si dospit al masinii de paine). Apoi se imparte aluatul in bucati, se infaineaza bine si se intinde cu degetele astfel incat sa aiba o grosime de cca 2 cm si o forma rotunda (de fapt forma rotunda nu e obligatorie, iar imperfectiunile dau turtelor un aspect mai rustic). Ulterior se pun la copt fie in cuptor, fie, ca in cazul meu, intr-o tigaie teflonata (nu se foloseste ulei!). Se lasa pe foc turta pana prinde o culoare aurie, apoi se intoarce si se coace pe partea cealalta.
Pofta buna la turte!

Un comentariu:

Loredana spunea...

ah! turtele bunicii! ce gest aveau! ce dragut ca reinvii traditii.