luni, 28 septembrie 2009

Supa crema de dovleac

Dragi mamici, nu-i asa ca uneori nu stiti cum sa mai diversificati mancarea puilor vostri? Asa patesc si eu si astfel ajung sa caut tot felul de retete pentru a introduce si alte legume.
In cele din urma am ajuns la dovleac, pe care eu il foloseam doar la placinta. Dar ce ziceti de o supa crema de dovleac, numai buna pentru bebelusii nostri. Mai ales ca in curand pietele vor fi invadate de aceste fructe sau legume (nu sunt sigura!).

Iata ce contine dovleacul (despre care am citit ca este o leguma minunata pentru a fi introdusa in alimentatia bebelusilor inca de la 6 luni):

O jumătate de ceaşcă de dovleac copt acoperă necesarul zilnic de vitamina A al organismului. Dovleacul este un adevărat depozit de fibre şi antioxidanţi. În plus, dovleacul este o sursă naturală de fibre care stimulează tranzitul intestinal, potasiu, riboflavină (vitamina B2) şi vitamina C. Toate aceste elemente îl recomandă ca un bun aliment natural în sezonul rece.
La fel ca şi morcovii, dovlecii conţin o cantitate importantă de betacaroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A. De aceea, dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este indicat în special persoanelor anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). De asemenea, o cană cu dovleac copt conţine aproximativ 40 mg de calciu.
Potasiul din compoziţia dovleacului este benefic pentru sănătatea inimii. Cardiologii ne sfătuiesc să mâncăm dovleac, fie sub formă de supă, fie copt, pentru a preveni bolile cardiovasculare şi hipertensiunea. (Sursa Jurnalul National)


Iata si reteta mea:




- 500 g dovleac
- 2 cartofi
- 1 ceapa
- 1 morcov
- putina telina
- o jumatate ardei gras
- 150 g iaurt
- 1 galbenus ou
- patrunjel verde

Se curata toate legumele si se taie cuburi. Se pun la fiert in apa cu un praf de sare. Dupa ce au fiert toate legumele se paseaza in blender si crema rezultata se pune din nou pe foc. Galbenusul de ou se amesteca bine cu iaurtul, se adauga in supa crema de dovleac si se lasa sa fiarba cca 5 minute (pentru a fierbe bine galbenusul). La sfarsit se adauga patrunjel verde tocat marunt.
Optional se poate adauga si usturoi pisat (puiului meu ii place).
Pofta buna!

Niciun comentariu: