sâmbătă, 7 martie 2009

Cuptorul cu microunde, dusmanul vitaminelor

Sursa "Jurnalul National/Jurnalul de sanatate"

"Cuptorul cu microunde este un atribut al vieţii moderne, un mijloc comod de a decongela, de a incălzi şi a găti alimentele. La microunde alimentele se prepară rapid, iar timpul petrecut in bucătărie scade considerabil.


Cuptorul cu microunde este un atribut al vieţii moderne, un mijloc comod de a decongela, de a incălzi şi a găti alimentele. La microunde alimentele se prepară rapid, iar timpul petrecut in bucătărie scade considerabil. In loc de o oră, masa este gata in cateva minute. V-aţi gandit insă vreodată la preţul pe care il plătiţi pentru această economie de timp? Alimente fără valoare nutritivă, fără gust şi fără atat de preţioasele vitamine şi minerale - aşa ca­racterizează nutriţioniştii alimentele pregătite la cuptorul cu microunde. Mai mult decat atat, in alimentele puse la microunde nu sunt distruse microorganismele, existand pericolul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.

Un studiu efectuat de cercetătorii elveţieni Hans Ulrich Hertel şi Bernard Blanc a analizat acţiunea alimentelor pregătite la microunde asupra organismului uman. Subiecţilor li s-au făcut unele analize după ce au consumat alimente puse la microunde. "In sangele acestora au fost descoperite modificări care vorbesc despre inceputul unui proces patologic. Cu alte cuvinte, a crescut numărul de leucocite (globule albe), ceea ce predispune la cancer", afirmă cercetătorii elveţieni.

"Microundele sunt o metodă prin care omul nu şi-a preparat hrana pană acum. Incă nu au trecut proba timpului pentru a dovedi că nu sunt periculoase. De cand a invăţat să prepare termic alimentele, omul a folosit surse de căldură cu infraroşii. Energia din cuptorul tradiţional acţionează altfel asupra alimentului", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Pentru a ne convinge de efectele nocive ale cuptorului cu microunde, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne propune o comparaţie intre un pui pregătit in cuptorul tradiţional şi unul pus la microunde. In cuptorul obişnuit, puiul se incălzeşte de la suprafaţă spre centru. Temperatura in cuptor este intre 180 şi 230 de grade Celsius. Datorită temperaturii ridicate, la suprafaţa alimentului se formează o crustă care reţine atat vaporii de apă, cat şi aromele. Alimentul astfel pregătit nu se usucă. "Atunci cand căldura pătrunde in aliment de la exterior către interior, zaharurile, proteinele şi aminoacizii din aliment formează nişte substanţe colorate, care dau fripturii un aspect plăcut. In acelaşi timp, in procesul de incălzire sunt generate arome, produsul devenind savuros", explică specialistul nostru.

Friptură fără savoare
Ce se intămplă cu acelaşi pui pregătit la cuptorul cu microunde? Dacă ii intrebăm pe producătorii de electrocasnice, răspunsul va fi că alimentul işi păstrează proprietăţile nutritive. Specialiştii in nutriţie susţin insă contrariul. "Microundele sunt o formă de energie electromagnetică. Atunci cand pătrund in alimente, microundele produc o agitaţie pu­ternică a moleculelor de apă. Această agitaţie determină creşterea rapidă a temperaturii alimentului. Un produs nu se incălzeşte in cuptorul cu microunde dacă nu conţine apă. Gandiţi-vă numai la vasele pe care le introducem in cuptorul cu microunde. Vasele din sticlă, din plastic nu se incălzesc, se incălzesc numai legumele, carnea, peştele, alimente care conţin apă. Cu cat alimentul conţine mai multă apă, cu atat se incălzeşte mai puternic şi mai repede", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

In cuptorul cu microunde, aerul nu se incălzeşte, se menţine temperatura mediului ambiant - 20-25 de grade. Alimentul insă se incălzeşte instantaneu in toată masa lui. Incălzirea este insoţită de eli­minarea apei din aliment. O dată cu apa sunt eliminate substanţele care dau gust şi aromă, unele vitamine. Studii recente relevă descompunerea şi degradarea vi­taminelor - in special a vitaminelor B12, C şi E - in alimentele incălzite in acest mod.

Risc de toxiinfecţie
Friptura pregătită in cuptorul tradiţional este rumenă şi savuroasă, cea făcută la microunde este albă şi fără savoare. Mai mult decat atat, acţiunea microundelor asupra alimentului se traduce şi prin modificări ale proteinelor şi zaharurilor, care işi pierd valoarea nutritivă. In acelaşi timp, la microunde, grăsi­mile pot să oxideze. De parcă n-ar fi suficiente lipsa savorii, a valorii nutritive, eliminarea vitaminelor in cazul alimentelor pregătite "la minut", in cuptorul cu microunde! Nutriţioniştii ne avertizează că in alimentele puse la microunde există riscul de a mai rămane unele virusuri, ouă de paraziţi, bacterii contaminante (salmonella, trichinella). Aceasta deoarece incălzirea nu este omogenă in toată masa produsului. In funcţie de conţinutul de apă, in unele zone ale alimentului pot fi atinse temperaturi de 200 de grade Celsius, in altele 40-60 de grade. La temperaturi atat de mici nu avem siguranţa că germenii patogeni sunt distruşi şi ne expunem vrand-nevrand toxiinfecţiilor alimentare. "Bacteria salmonella poate supravieţui in alimente dacă temperatura nu depăşeşte 40 de grade Celsius. Carnea de porc suspectă de trichinella trebuie fiartă in oala sub presiune, nicidecum pusă la microunde. Acelaşi lucru se poate spune şi despre carnea de pui. Este posibil ca virusul gripei aviare să reziste la microunde", ne previne prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


LAPTE. Din lipsă de timp sau comoditate, multe femei incălzesc la cuptorul cu microunde laptele pentru copii. "O practică periculoasă! Laptele este oricum parţial degradat prin procesul de pasteurizare. Dacă il punem la microunde, laptele işi pierde cu totul proprietăţile nutritive", avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

BROCCOLI. Această legumă este recunoscută datorită conţinutului de antioxidanţi şi izotiocianaţi, substanţe care pot preveni şi reduce riscul de formare a unor tumori. Cercetătorii spanioli au comparat conţinutul de antioxidanţi şi izotiocianaţi in broccoli inainte şi după diferite moduri de preparare. Prin fierbere in vapori de apă se pierd 11% din aceşti antioxidanţi, prin fierbere in apă sau prin prăjire se pierd 67%. Dacă punem această legumă la microunde se pierd 97% din antioxidanţi.

UTILIZARE. In industria alimentară, microundele sunt folosite la scară largă: de la procesul de decongelare a cărnii, peştelui şi pană la uscarea pastelor făinoase, a prăjiturilor din orez expandat, a produselor de tip snacks, a chipsurilor. Microundele sunt utilizate pentru coacerea painii, a nucilor, a boabelor de cacao, dar şi pentru sterilizarea produselor ambalate in pungi. In toate aceste cazuri, efectele sunt aceleaşi: pierderea proprietăţilor nutritive."

Eu folosesc cuptorul cu microunde doar ca sa incalzesc mancarea. Ma intreb daca efectul este acelasi si in acest caz.

Un comentariu:

Vilhelm man spunea...

Iti doresc un weekend de vis!