joi, 19 februarie 2009

Cafeaua combinată cu paracetamol poate afecta ficatul

Cafeaua poate tripla cantitatea de produşi secundari toxici eliberaţi în timpul procesului de dizolvare a paracetamolului în ficat, acest lucru crescând riscul de apariţie a insuficienţei hepatice, informează dailymail.co.uk.

Toxinele eliberate în timpul descompunerii paracetamolului, un calmant utilizat în mod comun, sunt responsabile de apariţia insuficienţei hepatice, iar în cazul în care medicamentul este administrat împreună cu alcool sau cafea, nivelul produşilor secundari se triplează, potrivit cercetătorilor americani.

Studiul, publicat în revista editată de American Chemical Society, Toxicology, sugerează faptul că persoanele care iau paracetamol ar trebui să limiteze consumul de cafea sau băuturi energizante.

Cercetătorii au testat efectele paracetamolului şi cofeinei asupra bacteriei E.coli modificată genetic pentru a înlocui o enzimă cheie din ficatul uman care se ocupă cu descompunerea unui număr de medicamente eliberabile sau nu pe reţetă.

Specialiştii au remarcat faptul că nivelul produşilor toxici secundari eliberaţi de enzimă se triplează dacă paracetamolul este combinat cu cofeină.

Studii anterioare efectuate pe cobai susţin această idee.

Unele persoane sunt mai vulnerabile la efectele acestei combinaţii faţă de altele. Printre aceştia se numără bolnavii de epilepsie, a căror medicaţie combinată cu cofeină poate creşte nivelul de produşi toxici secundari eliberaţi în ficat.

Riscul este mai mare dacă persoanele care iau paracetamol şi consumă cafea fac tratament şi cu alte medicamente, precum cele prescrise pentru migrene şi artrită.

Articol preluat de aici

Niciun comentariu: